недеља, 25. март 2012.

Gnezda i ladjice od krompira



Nadam se da uzivate u prvim, toplim, prolecnim danima i lepom vremenu, sve se vec polako zeleni a na pijacnim tezgama je puno divnog mladog povrca. No, jos uvek je rano za mlade krompirice (koje jedva cekam;), a trebalo bi prvo potrositi i one stare, tako da cemo ih ovog puta iskoristiti za dva lagana recepta. Uz neku finu supicu od povrca i svezu salatu, imacemo kompletan brzi meni, a mozemo ih servirati i kao lagano predjelo ili napraviti za veceru ... evo sta nam je sve potrebno od sastojaka:

Gnezda od krompira



Sastojci: 500 g krompira, 50 g brasna, 25 g maslaca, 1 jaje, malo naribanog muskatnog orascica

Nadev od spanaca: 250 g spanaca, 1 cesanj belog luka, so, biber, malo mleka

Priprema:

Krompir oljustiti i skuvati u slanoj vodi. Ocediti i ispasirati, dodati brasno, maslac i jedno jaje. Zaciniti po ukusu i dodati malo naribanog muskatnog orascica. Ako je smesa suvise cvrsta, moze se dodati malo mleka.

Smesu od krompira staviti u spric i na plehu oblozenom masnim papirom "nacrtati"gnezda, napraviti i ukrasne ivice da nam fil ne bi iscurio. Od ove mere moze se napraviti 6-8 gnezda.

Nadev: spanac ocisititi i kratko blansirati u vrucoj vodi. Ocediti i sitno naseckati. Na malo ulja proprziti sitno seckani beli luk, dodati spanac i sve zajedno kratko prodinstati. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Na kraju sipati i malo mleka ili dodati jedno jaje ako volite.

Na sredinu svakog gnezda staviti po kasiku-dve fila od spanaca i sve kratko zapeci u rerni. Gnezda su gotova kada fino zarumene na ivicama, 15-tak minuta na 200 C bice sasvim dovoljno.

Predlog: gnezda mozete puniti i nadevom od sampinjona, brokolija, sira, mesa itd.

Ladjice od krompira



Sastojci: 6 srednjih krompira, 250 g sampinjona, vezica mladog luka, 100 g kackavalja (ili nekog drugog zutog sira), 50 g pancete, so, biber, persunovo lisce

Priprema:

Krompire dobro oprati, staviti u dublji lonac, dodati kasicicu soli i kuvati u ljusci, ali ne sasvim do kraja. Kad su krompiri skoro mekani, ohladiti ih i iseci "poklopice" a sredinu pazljivo izdubiti kasicicom.

Na zagrejanom ulju proprziti kockice pancete, dodati sitno seckani mladi luk i sampinjone iseckane na tanke listice. Sve zajedno kratko dinstati dok tecnost ne ispari, zaciniti po ukusu sa malo soli i bibera. Dodati ispasiranu sredinu krompira, izmesati i ovom smesom puniti izdubljene krompire.

Krompire poredjati u pleh za pecenje, preliti sa malo ulja i na svaki staviti po tanak listic kackavalja, pa zapeci u rerni dok se sir ne otopi. Posluziti toplo uz preliv od pavlake i svezeg zacinskog bilja (recimo mirodjije ili kopra)... prijatno!:))

7 коментара:

  1. Odlicno izgleda, super ideje za nezamjenjivi krompir.

    ОдговориИзбриши
  2. Gnjeznda od krompira su mi definitivno novitet, a punjeni krompir volimo.

    ОдговориИзбриши
  3. Gnjezda od krompira su toliko dekorativna,a i punjeni je savršen..obje ideje su fantastične:)

    ОдговориИзбриши
  4. Ju, dok sam ja kuckala komentar promenila si naslovni sliku bloga. Prelep kolaž ,pravo budjenje proleća. A mnogo sam volela i onu sa vrapčićem.
    Nego da se vratim na gnezdašca. Mnogo mi se dopada ideja. Mislim da bi super isli uz neki gulaš. Mmmmm :)

    ОдговориИзбриши
  5. Stiglo je proljeće i na tvoj blog, baš lijepo! Što se krumpira tiče, volimo na sve načine. Ipak, ove lađice su ono što ja osobno volim najviše.

    ОдговориИзбриши