недеља, 26. фебруар 2012.

Zeleni duo (pire i pita od brokolija)





Danas na meniju imamo "zeleni duo": pire od cvetica brokolija i ukusnu pitu od lisca brokolija i sira, neobicna kombinacija, zar ne?;)) Brokoli nije tako cesto na nasem meniju, nema ga svaki put na pijaci a u supermarketima obicno vec dugo stoji na polici. Ovog puta smo imali srece jer je "chef" na pijaci nasao fini, svez brokoli. Umesto uobicajene krem corbice, evo sta sam napravila od njega.:))

Pire od brokolija



Sastojci: 1 brokoli srednje velicine (samo cvetici), 2 veca krompira, 25 g maslaca, oko 1 dl mleka, malo naribanog muskatnog orascica i belog bibera

Priprema:

Cvetice brokolija razdvojiti na manje komadice i skuvati u slanoj vodi zajedno sa kockicama krompira (neka kocice budu manje jer se brokoli brzo skuva). Procediti i fino ispasirati, dodati komadic maslaca, toplo mleko i zaciniti sa malo naribanog muskatnog orascica i sveze mlevenog bibera.

A posto nam je ostao korenasti deo brokolija i lisce, evo jos jednog zgodnog receptica za pitu od brokolija u kojoj mozemo sve fino iskoristiti.:)

Pita od brokolija i sira




Sastojci: 500 g krompira, 50 g maslaca, 1 crni luk, korenasti deo brokolija i lisce, 2 jajeta, 2 dl kisele pavlake, 100 g kackavalja (ili nekog drugog tvrdog sira), so, biber

Priprema:

Krompir oljustiti i krupno naribati, posoliti i pobiberiti po ukusu. Maslac iseci na kockice i izmesati sa krompirom, pa obloziti dno i ivice kalupa u kome ce se peci (to ce nam biti podloga za pitu). staviti u rernu i peci 20 tak minuta.

U medjuvremenu pripremiti nadev: luk iseci na rebarca i kratko proprziti. Korenasti deo brokolija i lisce iseci na sitne kockice, pa pirjaniti zajedno sa lukom. Zaciniti po ukusu sa malo soli i bibera.



Izvaditi krompir koji je vec napola pecen, pa na sredinu staviti pripremljeni nadev. Umutiti jaja i pavlaku i preliti preko brokolija. Sir iseckati na manje kockice i fino raporediti preko povrca. Vratiti u rernu da se pece jos 15-20 minuta. Posluziti toplo uz kiselu pavlaku... bon appetit!:)

Napomena: sir moze biti bilo koji drugi, cak i plavi sirevi dolaze u obzir, vazno je da se sve fino rastopi.:)




19 коментара:

  1. Kako imamo domaće životinje, stabljika brokule uvijek završi kod njih. Inače sam radila pitu sa cvjetićima, a sljedeći put ću isprobati ovaj tvoj recept za nadjev

    ОдговориИзбриши
  2. jako lijepo!volim brokulu, evo baš smo i mi danas malo zdravije ručali :)

    ОдговориИзбриши
  3. Prelepi recepti i fotografije. Lep način na se iskoristi ceo brokoli.

    ОдговориИзбриши
  4. Nisam ljubitelj ovog zelenila :( jednostavno mi ne paše a trudim se jesti ga :/

    ОдговориИзбриши
  5. Volim brokulu iako me jako nadima. Međutim, moji dečki je ne vole.
    A u tebe, draga Lana uvijek nešto novo i lijepo!

    ОдговориИзбриши
  6. Istinski nisam ljubitelj brokule,ali ova dva jela s njom koja si prezentirala zbilja predivno djeluju,čak bih oba probala:)

    ОдговориИзбриши
  7. Uh, ovu pitu ću sanjat, Ovo s ribanim krompirom me oduševilo. To moram probat.

    ОдговориИзбриши
  8. Moj unuk bi poludeo od sreće kad bi ovo video za ručak a za mene je ovo suviše zdrav ručak:-))) Šalim se, ovako kad se tu umeša i krompir u priču, lakše je da se 'progune' što bi rekli:-)))

    ОдговориИзбриши
  9. Lepo, lepo, brokoli baš volimo i jedemo na razne načine :)

    ОдговориИзбриши
  10. Lana, posebno me odusevila pita! Sjajan nacin da se iskoristi ceo brokoli. Obavezno cu probati cim ga ponovo kupim... :)

    ОдговориИзбриши
  11. Odlična su oba jela od brokule, a pita me posebno oduševila, nju pravim prvom prilikom. Moram reći i da sam se nasmijala kada sam otvorila post, gledam je li ovo stvarno brokula, naime upravo pripremam post o brokuli koji ću objaviti za koji dan. Drago mi je što je i ti voliš.

    ОдговориИзбриши
  12. Dopadaju mi se oba jela, moraću da isprobam, a zapravo, dopada mi se sve što se nalazi na tvome blogu! Oduševljena sam fotografijama! Pozdrav :))

    ОдговориИзбриши
  13. Анониман15. март 2014. 22:35

    Napravljeno u sredu - I pire i pita. Stvarno sjajne ideje, imali smo rucak za dva dana. Jos je jaca polovina izrendao neke ostatke ementalera koje smo imali, pa jedina promena - rendani sir umesto kockice. Super!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da znas da si me obradovala, volim sto vam se svideo predlog i sto je posluzio za fini ruckic... hvala puno na lepim utiscima i na javljanju, veliki pozdrav vam letiiii!:)))

      Избриши