уторак, 31. јануар 2012.

KuVarijacije: Backa pita




Moram vam priznati da sam s nestrpljenjem cekala poslednji dan u mesecu kada objavljujemo recepte i utiske, verujem vec svima dobro poznate igrice za food blogere KuVarijacije . Nas "domaci zadatak" ovog puta bila je Backa pita koju je na Coolinarici objavila korisnica Dubravka56.

Verujem da su i vasi utisci bili isto tako pozitivni i jedva cekam da sutra pogledam sve vase radove, pravila sam je jos pocetkom meseca i ne bi me iznenadilo da je kod nekih bila reprizirana cak i vise puta.:)) Evo, upravo je prosla ponoc i mislim da cu nocas cak sanjati ovu strudlu, dragi moji zelim Vam laku noc... ili dobro jutro, za sve one koji ujutru budu citali ovaj post.:))

Sastojci: 600-750 g brasna, 30 g svezeg kvasca, 1 kasicica soli, 1 jaje, 5 kasika ulja, 2 dl mleka, 2 dl vode

Fil: 4 kasike neotopljene masti ili maslaca, 4 kasike secera, 3 zumanca, malo naribane korice limuna, 1 ravna kasicica cimeta, 100 g suvog grozdja

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, pa ostaviti na toplom mestu dok ne ispuni solju.
Od brasna, pripremljenog kvasca, soli i ostalih navedenih sastojaka zamesiti srednje meko testo. Mozda ce biti potrebno da se doda jos malkice brasna. Oblikovati jufku, pokriti je i ostaviti da odmara oko 1 h dok ne naraste, mozete je premisiti jos jednom ako zelite.


Za fil: umutiti penasto maslac ili mast sobne temperature, dodati secer, zumanca, malo naribane limunove korice i kasicicu cimeta.

Posle odmaranja, testo razviti u tanku pravougaonu koru i premazati pripremljenim filom. Posuti suvim grozdjem po celoj povrsini, pa sve pazljivo zamotati u rolat. Moze se zamotati sa jedne i sa druge strane, kao kada se pravi pita, pa kad se rolati spoje na sredini samo preseci na pola. Tako cemo odmah dobiti dva mala rolata od kojih cemo kasnije isplesti pletenicu.


Pletenicu prebaciti na pleh preko masnog papira i ostaviti da jos malo odmara dok se rerna ne zagreje. Pre pecenja premazati umucenim jajetom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 45-50 minuta. Gotovu strudlu pokriti platnenom salvetom i ostaviti da se malo prohladi.

Pre sluzenja posuti secerom u prahu zamirisanim sa malo vanil secera... prijatno!:))


Utisci: testo je vrlo fino i lako za oblikovanje, dodala sam nesto vise brasna (ukupno 750 g) jer se testo u pocetku lepilo za ruke. Odmaralo se samo sat vremena, nisam ga premesila kao sto pise u receptu, ali je fino naraslo.:)

Posto me je jako podsetilo na Strudlu sa cimetom koju veoma volimo, resila sam da u fil za premazivanje dodam i kasicicu cimeta, a umesto limunovog soka, samo sam naribala malo korice. Stavila sam i nesto manje suvog grozdja, toliko se trenutno zateklo u kuci, ali je bilo sasvim dovoljno tih 100 g.

Eto, to je bilo svega par manjih izmena, mislim da nisu puno promenile osnovni recept jer je strudla zaista fina. Uzivali smo u ovom mekom i mirisnom pecivu i pravicemo je sigurno jos koji put.:))

20 коментара:

  1. Baš je vazdušasto i ako nisi premesila, a ispekla si ga svaka čast, korica je kako gore tako dole! Baš fino!

    ОдговориИзбриши
  2. Divna ti je!!Ja ovu strudlu odavno pravim,pa nisam ucestvovala u ovom krugu.Imam je na blogu pod nazivom Backa strudla-pletenica.Mene je baka naucila da je pravim.Pre su se strudle premazivale sa mascu,a ne margarinom i bile su mnogo lepse.Ja i kad pravim strudlu sa makom ucinim malo masti sa zumancetom i premazem pre fila sa makom,i bude strava.Pozz

    ОдговориИзбриши
  3. Znači samo 4 kašuke brašna i ovaj prah šećer preko je dovoljan da bude slatka? Ako si dodala cimet. Ja bi stavila mnogo više. Jutros gledam, kako si vredna i kad li si ustala kad ono nisi ni legla!;)

    ОдговориИзбриши
  4. Divan krug igre. Strudla/pita je odlicna. Kao sto si napisala, kod mene je bilo repriza strudle tokom januara :)

    ОдговориИзбриши
  5. Kod tebe je ispala prekrasna a ja sam umjesto grožđica stavila orahe.

    ОдговориИзбриши
  6. Zaista krasno izgleda, ja nisam stigla raditi, ali baš guštam u ovim vašim uratcima

    ОдговориИзбриши
  7. Krasno izgleda ja sam umijesto grožđica stavila ananas.

    ОдговориИзбриши
  8. Predivna :) Podsetila me na bakinu Bačku štrudlu koju moram napraviti pod hitno :)

    ОдговориИзбриши
  9. Stvarno je predivna, podsjetila si me na ovu štrudlu koju nisam jela duuuugo,a obožavala sam je kao dijete:))

    ОдговориИзбриши
  10. Lana, hvala ti sto puta na slikama postupka!!! Znaci tako treba motati... Ja sam se skroz pogubila sa tim i nisam dobro uradila... Ali, ukus je bio odlican! :)

    ОдговориИзбриши
  11. Jako lijepu pitu si napravila i drago mi je da ste u njoj svi uživali. Ja sam na žalost ovaj krug igrice preskočila, ali zato danas uživam u vašim radovima. Inače, i ja obično sa nestrpljenjem čekam zadnji dan u mjesecu kada objavljujemo ove radove.

    ОдговориИзбриши
  12. Dragi moji, upravo sam obisla vase blogove i uzivala u radovima, uvek su mi zanimljive te nase igrice a s obzirom da sam pitu pravila jos na pocetku meseca, jedva sam docekala da je objavimo.... najtoplije preporucujem receptek za probu, ako mozda niste jos pravili.:))

    ОдговориИзбриши
  13. Što kaže Miki: znači tako treba motati! Ni meni baš nije bio jasan postupak, tako da je dobro da si nam pokazala. Izgleda odlično, a slike su ti divne!

    ОдговориИзбриши
  14. Virkam od jedne do druge izvedbe ove štrudle, gledam divne sličice,čitam dojmove i komentare; zamišljam okuse i sve mi rastu zazubice! :)))
    Ova tvoja mi izgleda tako pahuljasta i meka- savršena izvedba i savršene sličice!

    ОдговориИзбриши
  15. Draga Lana, divno ti je ispala :) Ni meni nije bilo jasno kako treba motat, hvala na uputama :) Ja baš volim ovakve stvari. A onda opet, malo ej stvari koje ja ne volim :)

    ОдговориИзбриши
  16. Slastice od dizanog tijesta baš volim, još onako mlake...pa uz čaj ili kavu...a tvoje su uvijek tako lijepe i mirisne

    ОдговориИзбриши