недеља, 25. децембар 2011.

Prhke korpice sa tunjevinom


Dragi moji, danas bih zelela da podelima sa Vama dva predloga za male zalogajcice sa tunjevinom:) Ove korpice sam pravila za bakinu slavu prosle nedelje, ali mozete ih napraviti za bilo koju drugu priliku jer su vrlo zgodne za posluzenje i ukusne.

Korpice od testa se mogu ispeci i par dana ranije, a zatim puniti raznim salatama i nadevima po zelji (od sira, povrca i sl.). Nadam se da ce Vam fino posluziti kao ideja za nastupajuce praznike jer se brzo spremaju, a evo kako su izgledale na bakinom tanjiru.:)

Sastojci za korpice: 250 g brasna, 1 ravna kasicica praska za pecivo, 1 jaje, 120 g margarina, 1/2 kasicice soli, 1/ 2 kasicice mlevene paprike, malo mlevenog bibera

Priprema:

Izmesati brasno, prasak za pecivo, so, biber i mlevenu zacinsku papriku. Dodati margarin iseckan na listice i 1 jaje (ako pravite posne korpice, jaje slobodno izostavite). Zamesiti glatko testo, ako je potrebno dodati jos malo mleka ili hladne vode, zamotati u foliju pa ostaviti oko 1 h u frizideru.


Testo tanko razviti i obloziti metalne modlice (nije ih potrebno prethodno namazati margarinom posto je testo dovoljno masno) ili obloziti modlice od silikona. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta dok blago ne porumene na ivicama. Sacekati da se korpice malo prohlade u modlicama, pa ih  jednostvno samo preokrenuti i same ce se ispasti.

Korpice se mogu ispeci ranije i cuvati u zatvorenoj kutiji, mogu se cak i zamrznuti, pa je jako zgodno napraviti ih unapred i koristiti kada nam zatrebaju.:)

Salata od tunjevine


Sastojci (za 10-tak korpica): 1 manja konzerva tunjevine (95 g), 100 g kuvanog kukuruza secerca, 50 g marinirinah sampinjona, 1 manja glavica crnog luka, limunov sok, so, biber, persunovo lisce

Priprema:

Skuvati i ohladiti kukuruz secerac a sampinjone iseci na tanke listice. Ocediti tunjevinu od ulja, pa izmesati sa pripremljenim povrcem. dodati sitno seckani crni luk i sve zaciniti po ukusu sa malo soli, bibera i limunovog soka. Posuti seckanim persunom  i po zelji zgusnuti sa par kasnika posnog majoneza (ali nije obavezno).

Korpice napuniti pripremljenom salatom, ukrasiti koluticem limuna i sa malo svezeg persuna. Ohladiti pre sluzenja.:)

Mus od tunjevine


Sastojci: 1 manja konzerva tunjevine (95 g), 1 manja glavica crnog luka, 50 g margarina, so, biber, limunov sok

Priprema:

Tunjevinu ocediti od ulja i ispasirati viljuskom, crni luk sitno iseckati, a zatim sve prebaciti u blender i izmiksati u finu pastetu. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati malo limunovog soka i na kraju sjediniti sa umucenim margarinom sobne temperature.

Pripremljnu smesu staviti u spric sa zvezdastim nastavkom i napuniti korpice od prhkog testa. Dekorisati koluticem limuna i svezim persunom. dobro rashladiti pre sluzenja.... bon appetit!:)

Recept za mus od tunjevine sam pronasla kod Ane na blogu Sta ima za veceru, a kod nje mozete procitati jos jedan originalan nacin serviranja Limun punjen musom od tunjevine.:)

28 коментара:

  1. Dekorativno, jednostavno i ukusno! Uskoro ce slava pa bi mogle i na probu :)
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. Jako dekorativne košarice, a uz to i fine. Sjetit ću ih se kad mi budu trebali mali zalogajčići.

    ОдговориИзбриши
  3. Obožavam ovakve male i pipave stvari a naročito ako su još i posne. Lako je kad je mrsno ali posno a ukusno, ovako maleno treba napraviti.

    ОдговориИзбриши
  4. Predivni recepti a ove korpice deluju kao čamci punjeni zdravom tunjevinom, i tako izgledaju atraktivno...

    ОдговориИзбриши
  5. Oba recepta su odlicna! Bas si mi dala ideju. Posebno mi se dopada kombinacija u salati...

    ОдговориИзбриши
  6. E ovo će se definitivno naći na mom novogodišnjem repertoaru! Sve mi se svidja , od sastojaka do izgleda!

    ОдговориИзбриши
  7. Lana ovo je odlično ! Sastojci mi se sviđaju, a smjestiti ih u ove izvrsne i lijepe košarice je odlična ideja ! Prekrasno sve izgleda !

    ОдговориИзбриши
  8. evo njih za Badnje veče na stolu:-))) Slano ili slatko, ti si fantastična. Slikaću makar mobilnim, pa možada u NG osvane i neki moj skromni blog. Onda ćeš videti po tome odakle je recept, tvoju zastupljenost u mojoj kuhinji:-)))

    ОдговориИзбриши
  9. Divno posluženje,tako dekorativno,efektno i vjerujem preukusno,jako mi se sviđa,i ovo će kod mene na probu..najljepši ti pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  10. Prekrasno, draga moja! Kod tebe uvijek ima dobrih a u isto vrijeme i dekorativnih receptića!

    ОдговориИзбриши
  11. Prvo čestitke na kuharicama. Sve sam vidjela, oduševljena sam i čestitam. Doista zasluženo, pogotovo kad su kolačići u pitanju, tu si kraljica!:)
    U ovim korpicama bi se zasigurno zajela moja Timna, ako bi im uopće itko odolio! :)

    ОдговориИзбриши
  12. Ti mi čitaš misli! Baš sam htela da te pitam za recept za ovakve korpice,trebaće mi uskoro.Nisam zadovoljna nijednim receptom koji sam probala,pa rekoh da pitam moju Lanu.Kad evo recepta?!Kaži mi,jel menjaju oblik tokom pečenja?Ja bi ih pravila u onim malim modlicama,pa mi treba da budu baš šuplje,ako me razumeš :)

    ОдговориИзбриши
  13. Prelepo, naročito ove druge što liče na čamčiće! Sretni praznici i sva najbolje ti želim. Poljubac i veliki pozdrav za pravu prijateljicu!

    ОдговориИзбриши
  14. Odlične su ove posne koripice i prelepo izgledaju. Korpice sam pravila u više navrata :)

    ОдговориИзбриши
  15. Dragi moji, eto bilo bi mi drago da recept fino posluzi, mogu se praviti i male korpice samo testo treba tanko rastanjiti jer prilikom pecenja jos malo narastu.:))
    @ Draga Tadeja, hvala ti puno, saljem veliki pozdrav tebi i Timni!:))
    @ Draga Irena, izgleda da je to bila telepatija.:))Mislim da negde imam i slike priprema pa cu gledati da ih kasnije postavim, mozes slobodno praviti i u manjim kalupicima a testo samo fino tanko rastanji jer ce jos malkice narasti.:))
    @ Draga Natasa, sve najbolje tebi i tvojima za praznike!:))
    @ Draga Aleksandra, hvala ti!:)))kiss

    ОдговориИзбриши
  16. Draga Lana, sve tako divno izgleda, kao u uvijek kod tebe :)
    Sretan Božić tebi i tvojoj obitelji :)

    ОдговориИзбриши
  17. prekrasne su korpice, a nadjev taman po mojem ukusu

    ОдговориИзбриши
  18. Divne korpice ;) Sve najbolje želim povodom blagdana ;))

    ОдговориИзбриши
  19. U pravu si na aninom blogu ima predivnih jela,treba samo zaviriti,a ti to sa svojom vjestinom prikazes u najbolje,tako da covjek dobije volju odmah ih praviti ...

    ОдговориИзбриши
  20. super je sve. samo me intreusje gde nogu da se nabave ovakve metalne modlice

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Snezana, ove modlice se najcesce mogu nabaviti u limarskoj zanatsko radnji, tamo ih jos uvek rade. Nekada se mogu kupiti i na pijaci, na tezgama gde se prodaju varjace i slicne sitnice za kuhinju, a vidjala sam ih u vecim marketima (Idea, Roda), doduse nemaju ih stalno u ponudi ali povremeno se pojave.:)

      Избриши
  21. Mozes li mi, molim te, odgovoriti kolike su dimenzije ovog silikonskog kalupa u kome si ti pravila mus od tunjevine?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav, korpica u silikonskom kalupicu je dugacka 10 cm a siroka 4 cm.:)

      Избриши
    2. Драга Лана, велико хвала на тако брзом одговору... Захваљујући теби и твојим дивним рецептима, мислим да ће ми овогодишња слава Свети Никола изгледати лепше и боље него икада...Унапред се радујем спремању... Велики поздрав и још једном хвала

      Избриши
    3. Mozda je malo rano, ali nadam se da ne smeta, sve najbolje za slavu i drzim fige da fino ispadnu svi kolacici i zalogajcici.:)) Puno pozdrava!

      Избриши
    4. За лепе жеље никада није рано, а ни превише касно... Хвала од срца!!!

      Избриши